Liidien keruun ihanuus ja vaikeus

Tässä kesän alkaessa olen kiinnittänyt huomiota siihen, että ilmeisesti kesän hiljaisempaa kaupankäyntiä ounastellen vähittäiskaupat ryhtyvät jäsenyysdraiveihin eli rummutetaan porukkaa listalle, johon voi sitten markkinoida kesän aikana ja jälkeen ilman rajoitteita.

Ihan hyvä idea, mutta katsotaanpa toteutusta.

Expert houkuttelee liidiständeillä – ei ihan paras

Expert kerää liidejä listaansa arvonnalla keskellä kaupankäyntiä

Expert kerää liidejä listaansa arvonnalla keskellä kaupankäyntiä

Tässä on jo yritystä. Helgingin keskustan Stockmannin alakertaan avatussa Expertissä haetaan listankeruuta ihan kaksin käsin.

Ongelmana vaan on, että siinä keskeytetään meneillään oleva tuotteiden tarkastalu ja mahdollinen valintaprosessi… sen jälkeen kun on ihan sularahalla porukka houkuteltu etusivun mainoksilla paikalle.

No ei siinäkään mitään, jos tarpeeksi hyvä syy annettaisiin. Mutta uutiskirje jonka sisältöä ei paljasteta ja arvonta joka on seksikäs kuin tuulihousunlahje… ei ihan riitä. Edes harmaalla pohjalla (eh).

Mitä jos ensin herättäisitte huomion jotenkin visuaalisesti – sitä suorastaan vaaditaan keskellä kauppaa jossa on satamäärin muitakin huomion kohteita. Sen jälkeen kunnon täky eli suora palkinto – alennuskortti, exclusive tarjouslistalle pääsy, oikeasti repäisevä rahapalkinto… jotain! Kamoon!

Ja sitten jos uutiskirjettä mainostetaan samalla – ei välttämättä paras idea sekään tehdä kahta asiaa yhtä aikaa – kertokaa nyt mitä siitä oikeasti hyötyy. Antakaa sille vaikka NIMI. Ei kukaan halua inboxiinsa lisää tungosta, oli brändi mikä hyvänsä. Takaisin työpöydälle, olkaat hyvät.

ITIS latoo massia pöytään – jo paljon parempi

Kauppakeskus itis antaa jo isomman lupauksen liididraivissaan...

Kauppakeskus itis antaa jo isomman lupauksen liididraivissaan…

Itäkeskuksen kauppakeskus ITIS tekee jo enemmän töitä listansa eteen. Käytävällä käveleville jaetaan lappusia, joissa on suora URL kilpailuun, eikä muuta. Ja palkintona huomiota herättävä ”vuoden shoppailut”. Ja lappu on selkeä, kirkasvärinen, toimintakehote hyvä. Hyvin tehty tähän asti.

Mutta kun katsotaan pientä pränttiä… mihinkähän se ”vuoden shoppailut” katosi? Sen sijaan puhutaan 6000€:sta… no ok, sekin vetoaa vielä… mutta sitten se koostuukin 12 kappaleesta 500€:n lahjakortteja.

Mikä ihmeen kartelli on keksinyt tämänkin 500€:n vetovoiman? Saisivat unohtaa sen ja luvata jotakin oikeasti kunnolla. Mallia amerikkalaisista tähän; luvataan isoa summaa, rahoituslaitos takaamaan, jne.

Ja ehkä pahin virhe on venyttää kilpailu vuoden loppuun. Blah. Kuka nyt sinne asti jaksaa odottaa! Kilpailusta lähtee jännite viimeistään siinä. Ehkä strategiana on, että toivotaan ettei kukaan jaksa kortin takapuolta lukea.

Laskeutumissivussakin on puutteensa – tosin hyvätkin puolet; peräti kaksi rahanarvoista etua liittyjälle. Mutta ei nyt jaksa tätä enempää ruotia.

Pienellä vaivalla koko kampanjansa saisi hyvän – lyhyempi kisa-aika, kunnon palkinnot, vähän tapahtumaa kylkeen. Onnea seuraavalla kierrokselle.

Ei ulkomaillakaan kyllä aina osata

Vaikka usein jaksankin jauhaa siitä kuinka muualla osataan paremmin – erityisesti anglovyöhykkeen maissa – mutta ei sekään aina pidä paikkaansa.

Tästä surullisen näköinen muistutus USA:n demokraattien pää-äänenkannattajajulkaisu (ainakin yleisen mielipiteen mielestä) MSNBC:n surkean aneeminen popup.

Täh... tästähän puuttuu melkein kaikki!

Täh… tästähän puuttuu melkein kaikki!

Kysyn vaan: missä on otsikko? Missä lupaus? Missä sisältö? Edes kunnon toimintakehote? Ei niin mitään… liikennettä varmaan pursuaa ovista ja ikkunoista, mutta kuka tähän nyt tarttuisi.

Sähköpostimarkkinointi ja sen alkumetrit eli liidien keruu ei ole välttämättä aivokirurgiaa. Mutta tiettyjä psykologisia sääntöjä siinäkin on noudatettava, jotta edes jonkinlaista tulosta syntyy. Markkinointiautomaatiota ja muita buzzwordejä kannattaa harkita vasta kun perusteet edes on kunnossa. 

, ,

3 Responses to Liidien keruun ihanuus ja vaikeus

 1. Joona kesäkuu 22, 2015 at 1:17 pm #

  Eikö Expertille vois toimia myös se, että maksavilta asiakkailta kysyttäs kassalla oston yhteydessä tai sen jälkeen, että haluaisiko ne hypätä sähköpostilistalle?

  Tietysti vaatis että siihe ois joku hyvä syy eikä vaan ”me laitetaan sulle satunnaisia tarjouksia vähän turhan usein”

 2. Juho Tunkelo kesäkuu 22, 2015 at 7:31 pm #

  Hyvä pointti Joona – toimintaa kannattaa kysyä silloin kun sille on luonteva paikka. Jotain vain listalle kuuluvien tarjouksia vähintään kannattaa luvata, kukapa ei haluaisi olla ns. sisäpiirissä. Se toimii jopa alennuksia paremmin… 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Liidien keruu livenä, osa 2 | Seuraa johtajaa... ja toimi! - heinäkuu 6, 2015

  […] oli pakko jatkaa juttua liidinkeruusta livenä eli fyysisesti (osa 1 täällä jos missasit). Tämä tuntuu olevan suosittua kotimaassamme tällä hetkellä, jos jonkinmoisia virityksiä […]

Vastaa

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes