Miksi amerikkalainen markkinoi suomalaista tehokkaammin?

Yksi tietty piirre nousee esiin aina kun vertailen anglomaailmassa tehtävää markkinointia suomalaiseen markkinointiin. Ja se kiteytyy tähän yhteen paljonpuhuvaan piirteeseen:

Amerikkalainen ajaa jatkuvasti ja aggressiivisesti promootioita… eikä pysähdy koskaan vaan aina promotaan, promotaan, promotaan. Suomalainen tyypillisesti EI promoa… ja jos niin pääsee käymään, sitä ei ainakaan jatketa.

Tähän voi mainostoimistonne älähtää, että tottahan me tehdään kampanjoita ja somekin käy ja kukkuu ja ja ja…

Joo joo, varmastikin näin. Puhun nyt jostain vähän muusta.

Olen keskustellut Etelä-Euroopassa toimivien markkinoijien kanssa, ja heillä on hyvin samansuuntaisia kokemuksia eroista.

Eurooppalainen mieluummin näyttää ensin hyvältä, lämmittelee hiljaa ja toivoo parasta. Ulkoasua varjellaan ja muokataan, ja oletettua julkikuvaa varjellaan markkinoimalla niin varovaisesti ettei kukaan varmasti hermostu (eikä muuten silloin ostakaan).

Joskus tämä lähestymistapa ehkä toimii… mutta rehellisesti sanoen niin harvoin, että jää lähinnä huhupuheeksi.

Vähän niin kuin se nyt jo arkkityyppinen suomalainen huippu-urheilija, joka ei ikinä tosipaikan tullen tunnu saavan parastaan irti tosipaikassa… vaan selittelyjä syistä riittää jälkeenpäin. 

Toki paljon riippuu aina toimialasta, maasta, tekijästä, tasosta, jne jne mutta yleensä tämä on silkkaa selittelyä.

Amerikkalainen sen sijaan varmistaa jo etukäteen, että menestystä tulee ja sen määrä maksimoidaan. 

Reippaan amerikkalaistyyppisessä promootiossa yleensä keskitytään suoraan asiakkaaseen 100%:sti – siinä se suorastaan maailmojen kokoinen, valtava ero.

Suomalais-eurooppalaisessa tyylissä taas keskitytään leimallisesti puhumaan ’meistä’ ja miten hyviä ollaan, ja vakuuttamaan asiakas siitä.

Oikeasti kampanja ei ole mikään kokeilu... vaan sarja ostokäyttäytymisen tiedon testejä

Oikeasti ”kampanja” ei ole mikään kokeilu tai nokkeluuskilpailu… vaan monimutkainen sarja ostokäyttäytymisen tiedon testejä!

Olen sattumoisin enemmän kallellaan amerikkalaistyyppiseen markkinointiin.

Miksikö? Syy ei ole millään tavalla amerikkalaisuuden ihannoiminen tai eurooppalaisuuden vähättely.

Etupäässä siitä yksinkertaisesta syystä, että sillä saadaan tyypillisesti aikaan parempia tuloksia. Eli suomeksi sanottuna rahaa.

Ja nimenomaan pysyviä, jatkuvia tuloksia, ei vaan kertaluontoisia (ja usein kalliita ja riskialttiita) kampanjoita.

Jos siis et pidä rahasta… älä ihmeessä silloin opettele promoamaan! 

Kaksi maailmaa, kaksi lähestymistapaa… yksi pankkitili

Kumpi sitten on ”parempi” lähestymistapa markkinointiin – ulkoasua ja brändiä ja ”pitkää siimaa” painottava eurooppalainen tapa… vaiko suoria tuloksia painottava amerikkalainen tapa?

Voidaan olettaa, että molemmilla on paikkansa, en kiellä sitä. Etenkin eri kokoluokissa liikkuessa.

Itse perustan valintani siihen yksinkertaiseen faktaan; teen sitä minkä olen itse TODENTANUT toistuvasti toimivaksi.

Kaksi maailmaa... voiko todellisuus olla lopulta niin kovin erilainen?

Kaksi maailmaa… voiko todellisuus olla lopulta niin kovin erilainen?

Jos pitäisi ylipäätään valita yksi tekijä, mikä erottaa parhaat copywriterit ja parhaat markkinoijat keskinkertaisista, se on tämä:

Huipputekijä on POIKKEUKSETTA joutunut ”elämään ja kuolemaan” oman markkinointinsa kautta.

On myyty omia tuotteita, ja valintoja tehdään sen mukaan mikä varmimmin toimii – turha kikkailu ja julkikuvan rakentaminen unohtuu kun on kertakaikkiaan saatava tulosta aikaan ja tuotetta baanalle.

Silloin lopetetaan kaikki muu ja keskitytään tiukasti asiakkaan palvelemiseen ja hänen mielensä oikkujen hallintaan kohti suoria ostoja ja jatkuvaa tuottoisaa asiakkuutta.

Kulttuuritekijöistä huolimatta ihmiset ovat perustekijöiltään kaikkialla samanlaisia. Kaikki haluavat olla onnellisempia ja vauraampia, enemmän vapaa-aikaa ja vähemmän huolia. Siksi markkinointisi kannattaa kohdistua näihin kaikkia yhdistäviin tekijöihin – ne tehoavat jokaiseen. Juuri siksi kansojen sulatusuunissa Yhdysvalloissa syntyneitä markkinointioppeja kannattaa opiskella tosissaan ja soveltaa yhtä tosissaan. 

No comments yet.

Vastaa

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes