Miksi kasvikset syödään loppuun aina ensimmäisenä?

…ja annas kun vastaan heti kärkeen: ei siksi että ”äiti käski aina syödä kasvikset ensin”. 😉

Kuten useimmat minut tuntevat tietävät… olen kasvissyöjä.

Olen ollut kasvissyöjä n. 21 vuotta, joten ihan päähänpistosta tai lifestyle-valinnasta ei ole kyse. Eikä pelkästä etiikastakaan, vaikka sitäkään ei voi väheksyä.

Omat motiivini jääköön sivuseikaksi, mutta erään kiinnostavan kuluttajakäyttäytymistä koskevan seikan haluan tuoda esiin.

Se kuvaantuu mukavasti seuraavalla lähimarketista otetulla kuvalla:

Kasvikset syödään ensin... mutta miksi?

Kasvikset syödään ensin… mutta miksi?

Jopa kesäkuumalla, grillauksen kulta-aikana, kasvishampurilaiset on ostettu loppuun ja lihaisammat, ”normaalit”… ei ollenkaan.

Miksi näin tapahtuu, ja vielä toistuvasti?

Ilmiö on itselleni hyvin tuttu monista juhlatilaisuuksista, joissa on varattu myös kasvisruokaa niille muutamille, jotka ovat ilmoittaneet olevansa kasvissyöjiä.

Ja kuinka näissä juhlissa käy, kerta toisensa jälkeen?

Kasvisruoka syödään noutopöydästä loppuun ensimmäisenä! Vaikka luulisi, että marginaaliset kasvissyöjät herkuttelisivat erikoisruoallaan enemmän kuin muut.

Mitäkö tällä on tekemistä bisneksen kanssa? Voi, paljonkin.

Nähkääs, ihmiset ovat hyvin erikoisesti motivoituneita eläimiä.

He valehtelevat hyvin mielellään säilyttääkseen jonkin tietyn julkikuvan mitä ovat vaalineet (tai luulevat vaalivansa). Kyselytutkimuksissa ihmiset kertovat käyvänsä 3 kertaa kuussa oopperassa ja 1 kerran elokuvissa, vaikka totuus on päinvastoin. Korkeintaan.

Joten todellisuudessa kasvissyöjien lukumäärä on paljon suurempi kuin luullaan, ainakin niin kauan kuin siihen liittyy jonkinlainen leimatuksi tulemisen mahdollisuus. On helpompaa olla mitä on ”salassa”. Säästyy pieneltäkin riskiltä näyttää erikoiselta tai erilaiselta. Nykyihminen haluaa sulautua.

Toisekseen, ihmiset todellisuudessa tarttuvat hyvin hanakasti tilaisuuteen elää paremmin, syödä paremmin, tienata paremmin, rakastaa paremmin. Kysy vaikka apteekista kuinka kovasti Viagraa tarvitsee myydä.

Useimmat ihmiset ovat todellisuudessa hyvin alttiita elämänsä parantamiselle, myös kuluttajina. Heille vain annetaan harvoin mahdollisuus tarttua helposti tilaisuuteen. Kuten vaikka juhlapöydän kasvisosion läpi kävellen tyyliin ”otanpa myös tästä… lautasen täyteen”. 🙂 Usko tai älä.

PS. Vilkaisehan sivun oikeaan ylälaitaan – sieltä voit tilata uusimmat blogipäivitykset suoraan sähköpostiisi. Saat tiedot uusimmistä pläjäyksistä ja muusta huomionarvoisesta heti kun tapahtuu. Yllätyksiäkin saattaa tulla listalaisille… 😉

No comments yet.

Vastaa

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes