Onko helpompi kasvaa 10x kuin 2x?

Puhutaanpa hetki kasvusta.

Hyvin monilla firmoilla kysyttäessä kasvutavoitteista tulee joku varovainen hyllyvastaus:

”Viisi… viiva kymmenen… prosenttia… todettiin suunnittelukokouksessa mahdolliseksi… eiköhän se ole aika realistista ja kaikki menee suunnitellusti…”

On jopa firmoja, joissa väitetään että ”näin on ihan hyvä, emme ajatellut erityisemmin kasvaa”. Tämä ajatus on erittäin riskialtis, koska se altistaa kaikille mahdollisille riskeille, jotka muutoin voisi pelkällä kasvulla ohittaa. Markkinoiden vaihtelut, työntekijäriskit yms.

Mutta puhutaan nyt niistä vähän kunnianhimoisemmista kuvioista.

kello käy

Kello käy… kuinka isoksi aiot, kuinka pitkälle aiot päästä…?

Joskus puhutaan sentään tuloksen tuplaamisesta. Siitä sentään jotkut puhuvat, ja itsekin olen käyttänyt usein sitä lähtökohtana neuvotteluille.

Mutta jos sanoisin, että… ”mitä jos ajateltaisiin bisneksenne kymmenkertaistamista?” vastauksena tulisi joko haudanhiljaisuutta tai laitumelle juuri päästetyn nuoren hevosen korkeahkoa hirnuntaa:

”Kymmenkertaistaa! Eihän tämä kiska nyt mikään Rovio ole…”

No ei. Eikä ollut Roviokaan ennen kuin… oli.

Anyway. Mennään pointtiin.

Kun ajattelet tuplakasvun sijaan 10-kertaistamista, tapahtuu seuraavaa:

  • Et ajattele enää ”sama bisnes, mutta vaan paremmin toteutettuna” vaan joudut/pääset visualisoimaan aivan eri tasolta – mikä on sekä virkistävää että paljastavaa
  • Fokuksesi muuttuu, kun joudut ajattelemaan niitä vipuvarsia joilla kymmenen kertaa isompi bisnes toteutuisi – eli huomiosi ei ole enää ympäri pelikenttää tsekkailemassa, että toimiiko kaikki nyt varmasti
  • Tunnepohjalta saat PALJON enemmän voimaa toimiisi, koska 10-kertainen parannus herättää jo tunteita!
  • Aivosi alkavat filtteröidä nykyistä tekemistä – onko tällä tai tuolla  merkitystä kasvuun vai pitäisikö alkaa karsia tai ulkoistaa osaa niistä
  • Löydät helposti pullonkaulasi: kun mietit liiketoiminnan kymmenkertaista, on helppo nähdä mikä ”rikkoutuisi” ensimmäisenä, ja mikä seuraavaksi. Niissä kohdissa kapasiteettia täytyy lisätä, jotta 10x-skenaario mahdollistuu.

Pelkkä tuplaaminen ei saa tätä kaikkea aikaan.

Tietty kunnianhimo tarvitaan, jotta konepeltisi alla alkaa tapahtua ja jotain nykyistä merkittävämpää alkaa kyteä mielessäsi.

Pidä tämä mielessä seuraavan kerran kun käytte firmassanne kasvulukuja läpi. Mitä jos kävisitte 10x -skenaarion läpi ihan vaikka huvin vuoksi? Mitäpä siinä menettääkään? Päinvastoin, siitä voi syntyä odottamattomia uusia suuntia… Keskivertoyritys on kuin Porsche, jonka turbonappia ei koskaan paineta edes jotta näkisi mitä siitä tapahtuu.

PS. Vilkaisehan sivun oikeaan ylälaitaan – sieltä voit tilata uudet blogipäivitykset suoraan sähköpostiisi. Saat tiedot uusimmistä pläjäyksistä ja muusta huomionarvoisesta heti kun tapahtuu. Yllätyksiäkin saattaa tulla listalaisille… ;)

, , ,

No comments yet.

Vastaa

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes